Vi vill se fler tjejer i branschen!

Visste du att endast en femtedel av alla som jobbar som utvecklare är tjejer, enligt SCB:s senaste undersökning? Vi på Meridium jobbar aktivt för att vara en jämställd arbetsplats. Som ett led i det arbetet sponsrar vi Tjejer kodar!

Tillsammans med framstående techföretag och profiler erbjuder Tjejer kodar kodresor och kurser för tjejer. Fokus är på kurser inom webb-, app- och spelutveckling. Tjejer kodar tycker att det ska vara kul att lära sig programmera och vi håller med! 

Hur är det att vara tjej och utvecklare?

Jag tog tillfället i akt och frågade två kollegor på Meridium om skillnaden mellan killar och tjejer i branschen. Nichole Tsykhotsky är utvecklare och har jobbat i branschen sedan 2014. Hon blev inspirerad av sin pappa som då var javaprogrammerare och kunde berätta mycket om yrket. Det fick henne att börja plugga webbutveckling, något hon aldrig har ångrat!

– Jag tycker att fler borde prova på yrket eftersom många tycker att det är roligare än vad man tror. Jag gillar relationen nära kunden plus att webbutveckling är ett väldigt tacksamt jobb, säger Nichole.

Nichole berättar att tjejer i branschen kan vara mer eftertraktade eftersom det idag är så stor överrepresentation av killar. Tidigare har hon tyvärr upplevt att tjejer ibland förutsätts vara sämre än killar, något som inte alls är sant.

– Det finns förutfattade meningar om att tjejer inte är intresserade av teknik. Men min passion är teknik och att hitta lösningar. Det handlar om att välja en bra arbetsplats, och det finns det gott om, säger Nichole.

Hur får vi in fler tjejer i branschen?

Felix Huttel är också utvecklare och tycker det är roligare med en jämnare fördelning av tjejer och killar på en arbetsplats.

– Jag tycker att det bidrar till en bättre gruppdynamik när man jobbar i ett mer blandat team. Sen är det trist att bara jobba ihop med killar helt enkelt, säger Felix.

Felix upplever att det generellt finns fler killar som är intresserade av teknik men vill se en ändring på det i framtiden. Han tror att mycket handlar om information och att man behöver börja visa på möjligheterna som finns i IT-branschen redan på gymnasiet.

– Genom att låta fler få prova på programmering så tror jag fler tjejer kommer bli intresserade. Sen är det också viktigt att företagen uppmuntrar tjejer att söka jobb. Det kan t.ex. handla om att organisera mingelkvällar för tjejer som är på något sätt nyfikna på IT-branschen, säger Felix.

Meridium är stolt sponsor till Tjejer kodar

Tjejer kodar är ett perfekt exempel på bra initiativ för att få in tjejer i branschen. De erbjuder något för utvecklare på alla kunskapsnivåer och har ett stort utbud av kurser. I september anordnas en kursresa till Barcelona där det under fem dagar erbjuds olika kurser att välja mellan.  

– Jag tycker det är bra att tjejer får träffa andra tjejer som är utvecklare för att inspirera varandra. Tjejer kodar är ett extremt bra exempel på hur man kan få fler tjejer att bli intresserade och lyfta fram fler tjejer i branschen, avslutar Nichole.

Paula Penttinen

Är du intresserad av webbutveckling och vill veta mer om oss? Kontakta mig gärna så berättar jag mer!