Björklund avgår eller det var visst bara en bugg

Det gäller att tänka efter ordentligt innan man bygger automatiska funktioner på webben. Annars kan man råka avsätta en partiledare bara sådär.

Automatiska funktioner på webbplatsen kan vara mycket användbara. Deras uppgift är ofta att hålla information aktuell och att rensa bort gammalt material. Det gäller dock att veta vad man gör.  

Den 6 oktober gick en nyhet ut om att Liberalernas partiledare Jan Björklund skulle avgå. Den visade sig vara felaktig.

Det som tycks ha hänt är att när personal läggs in i riksdagens system så måste ett slutdatum sättas. Om detta inte förnyas så går ett automatiskt meddelande ut på webben om att personens uppdrag avslutats när slutdatumet infaller. Detta gäller även partiledare… Säkert en bra funktion på ritbordet men den ställer stora krav.

Dels på kravet i sig, är det ordentligt genomtänkt, vad blir konsekvenserna om det går fel? I detta fall att riksmedia går i spinn över en nyhet som helt enkelt inte stämmer.

Dels måste funktionen förstås vara buggfri när den släpps, så att den inte helt av misstag gör förändringar. Heltäckande tester behövs.

Dels finns den mänskliga faktorn att ta hänsyn till, kanske var det den som var boven här? Att någon glömmer att göra något eller använder en funktion fel?

Exempel som vi har sett förutom detta är fall där viktig information av misstag avpublicerats. Tänk om er sida på intranätet som handlar om hjärtstartaren försvinner efter sex månader? Och att ingen märker det förrän den verkligen behövs? Eller att någon av misstag slår på samma funktion på startsidan och sex månader senare så möts besökarna av en inloggningsruta, kanske mitt i semestern?

Bygger ni automatiska funktioner så tänk, tänk och tänk ett varv till. Försök hitta konsekvenser som kan uppstå av fel. Testa massor, skriv instruktioner och utbilda de som ska använda verktyget. Även kring hur de snabbt återställer ett uppkommet fel.